![](/media/lib/231/n-napoj-energetyzujacy-fedeb48e1191de5ac537e6028c155816.jpg)
Napoje energetyzujące podwyższają ciśnienie i poziom norepinefryny
9 listopada 2015, 11:57Zespół Anny Svatikovej z Mayo Clinic wykazał, że spożycie napojów energetyzujących podwyższa ciśnienie i poziom norepinefryny.
![](/media/lib/309/n-wolowina-dd15cfc12b9ca03feaf3c0012a9e68ab.jpg)
Peptydy z wołowiny blokują gorzki smak
16 maja 2018, 15:16Peptydy powstałe z rozkładu białka mięsa wołowego blokują receptory goryczy (T2R4) na języku. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości takie hydrolizaty enzymatyczne sprawią, że pewne pokarmy i leki będą postrzegane jako mniej gorzkie.
![](/media/lib/452/n-sarscov-bd2c45bec84ea763c203309e478b5924.jpg)
Ciężki przebieg COVID powiązany ze zmianami w mózgu typowymi dla podeszłego wieku
6 grudnia 2022, 09:21U większości osób chorujących na COVID-19 pojawiały się objawy ze strony centralnego układu nerwowego, takie jak utrata węchu czy smaku. Naukowcy wciąż badają, w jaki sposób SARS-CoV-2 wywołuje objawy neurologiczne i jak wpływa na mózg. Autorzy najnowszych badań informują, że ciężka postać COVID-19 wywołuje zmiany w mózgu, które odpowiadają zmianom pojawiającym się w starszym wieku.
![Owoce kawy© Marcelo Corrêa, GNU FDL](/media/lib/12/1185891777_695448-6d542bf5694d167b6b72ffca8ddb1d46.jpeg)
Kopi luwak - kawa z...
31 lipca 2007, 14:08Jeden z najbardziej cenionych przez koneserów gatunków kawy jest zbieranych przez... cywety. Te dzikie zwierzęta, przypominające nieco koty, odwiedzają w nocy indonezyjskie plantacje i spośród owoców, które opadły na ziemię, wybierają te najsmaczniejsze.
![](/media/lib/44/polyflav-340aa37e9b70084ad65b6c96af3e6cce.jpg)
Owocowy smak plastiku
27 lutego 2009, 10:01PolyFlav to smakowy plastik. Nośnikiem dla smaku jest w tym przypadku forma z polietylenu małej gęstości (ang. low-density polyethylene, LDPE). Jest on lekki i delikatny, a swoich właściwości nie zawdzięcza szkodliwym plastyfikatorom czy dodatkom chemicznym. Wg twórców, wynalazek można zastosować w wielu produktach, np. butelkach, szczoteczkach do zębów, ochraniaczach jamy ustnej dla sportowców czy smoczkach lub łyżeczkach dla dzieci.
![](/media/lib/68/kimchi-8794419a2d4214bbe369e944dc7e31a1.jpg)
Zdrowsze kimchi
2 września 2010, 08:43Kimchi to tradycyjne danie koreańskie. Przygotowuje się je z fermentowanych bądź kiszonych warzyw, przede wszystkim kapusty pekińskiej lub chińskiej, białej rzodkwi, cebuli i ogórków, a także papryczek chili. Tradycja tradycją, ale ważne jest też dotrzymanie kroku światu, stąd pomysł jednej z południowokoreańskich firm, by wyprodukować popularną przystawkę o niższej zawartości soli.
![](/media/lib/141/n-papryczki-0a39fd672ec63c566b7480162e29c053.jpg)
Kto szuka wrażeń, ten lubi pikantne potrawy
18 lipca 2013, 11:02Osoby z ponadprzeciętną skłonnością do poszukiwania wrażeń bardziej lubią ostre potrawy.
![](/media/lib/254/n-aquiem-c4806bff9e40f942f6e7b86e991bc47c.jpg)
Idealna woda na kawę
16 sierpnia 2016, 10:43Aquiem to woda o idealnym składzie do zaparzania kawy. Jej sprzedażą zajmuje się firma z Baton Rouge w Luizjanie.
![](/media/lib/352/n-piknik-21b8b222683afead3b521596c1dca2bc.jpg)
Jedzenie lepiej smakuje na siedząco
10 czerwca 2019, 12:21Latem nie brakuje okazji do jedzenia na dworze. To w końcu czas grilli, przyjęć pod chmurką, pikników i festiwali food tracków. Okazuje się jednak, że by kiełbaska czy burger lepiej smakowały, warto usiąść i nie jeść na stojąco.
Piwo na menopauzę
12 czerwca 2006, 20:57Czescy naukowcy z praskiego instytutu zajmującego się warzelnictwem (Výzkumný ústav pivovarský a sladařský) opracowali bezalkoholowe piwo dla przechodzących menopauzę kobiet, które zawiera 10 razy więcej fitoestrogenów niż jego zwykła odmiana. Ma ono złagodzić nieprzyjemne dolegliwości tego okresu życia oraz utrzymać gęstość kości.